Minister Hugo de Jonge opent ‘huis van de toekomst’ De Riethorst in Geertruidenberg


Een verpleeghuis zonder gesloten deuren. Opgezet als een gezellige buurt waar technologie vanzelfsprekend is en bepalend om in vrijheid te leven. Dat is in een notendop de nieuwe zorglocatie De Riethorst in Geertruidenberg. “Ik ken geen andere zorglocatie in Nederland die zo is opgezet en zoveel zorgtechnologieën combineert”, zei zorgbestuurder Mireille de Wee van Mijzo tijdens de officiële opening, woensdag 29 september.

Demissionair minister De Jonge, die speciaal voor de feestelijke opening naar Geertruidenberg was gekomen, was het met haar eens. “Wat een fantastische zorglocatie. De belangrijkste graadmeter is voor mij of -als mijn ouders eraan toe zijn- ik deze zorglocatie zou uitkiezen voor hen. Het antwoord daarop is een volmondig ja! Ik zie hier een leven in vrijheid in een veilige buurt, waar liefdevolle zorg voorop staat. Dit voelt als thuis, niet als een verpleeghuis.”

Dit voelt als thuis, niet als een verpleeghuis

Leven in vrijheid

De bewoners van De Riethorst leven allemaal in vrijheid. Dat is mogelijk dankzij een polsband met sensoren, GPS-zenders en leefcirkels. Overal in huis (in de deuren, plafonds en kasten) zit slimme technologie verstopt. Alle technieken samen ondersteunen de bewoners in hun dagelijkse leven.

Bewoners hebben een eigen appartement. Op de begane grond zijn zeven buurtkamers met elk een thema, zoals een bibliotheek, muziekkamer, theater, bioscoop, biljartkamer, boerderijkamer of knusse woonkamer. “Je kiest de ruimte die bij jou past. Je eet, verblijft en vermaakt je waar je wilt. Er is een ontbijtbuffet. Hoe laat en waar je wilt eten, mag je zelf weten. Bewoners kunnen ook naar de tuin. Voor wie het veilig is, is een wandeling door de wijk mogelijk. Hekken gaan automatisch open als jouw leefcirkel het toestaat”, vertelt De Wee.

Levensvreugde, vrijheid en veiligheid zijn onze uitgangspunten

Leefcirkels worden samen met familie en zorgprofessionals bepaald. “Levensvreugde, vrijheid en veiligheid zijn hierbij onze uitgangspunten”, stelt teammanager zorg & welzijn José de Groot. “Naast de fysieke mogelijkheden zijn ook de werkprocessen voor medewerkers aangepast. Er wordt niet meer in kleine teams rondom een huiskamer gewerkt. We hebben mensen opgeleid en samen geoefend met het werken met open deuren. Met de hulp van velen hebben bewoners, medewerkers en vrijwilligers hun draai gevonden.”

Geen agressie meer

Volgens De Groot draagt de locatie en het leven in vrijheid eraan bij dat de agressie is verdwenen, dat er minder medicatie nodig is en dat er meer ontspanning is. De resultaten worden gevolgd met wetenschappelijk onderzoek. “We zien geen frustratie meer omdat deuren niet open gaan. Hier kunnen bewoners dwalen door de gangen, zonder gesloten deuren. Het maakt hen minder angstig. Door de inzet van zorgtechnologie kunnen wij ze zorgeloos loslaten.”

Verpleeghuis van de toekomst

Minister De Jonge benadrukte dat het ‘leven in vrijheid’ past bij de verpleeghuiszorg van de toekomst. “Door de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt moeten we opnieuw doordenken hoe de verpleeghuiszorg van de toekomst eruit kan zien. Om de zorg toekomstbestendig te maken, moeten we meer gebruikmaken van arbeidsbesparende innovaties. De Riethorst is hier een indrukwekkend en fantastisch voorbeeld van. Alles is ongelooflijk goed geregeld in dit innovatieve tehuis, dat qua opzet meer een buurt in de stad is.”

Valse start

Exact een jaar geleden, op 30 september 2020, verhuisden de bewoners naar de nieuwbouwlocatie. “Ons huis van de toekomst kende helaas een valse start. Dat had alles te maken met de coronapandemie. Het leven in vrijheid werd een leven in beperkingen. Dementie en Covid-19 gaan niet samen en er ontstonden grote dillema’s. Daarom hebben wij samen met cliënten, naasten en medewerkers op enig moment gekozen voor leven in vrijheid”, blikt De Wee terug.

Nu de coronabeperkingen grotendeels zijn opgeheven, kon ook de officiële opening gepland worden. Woensdag waren naast de minister ook burgemeester Marian Witte, wethouder Adriaan de Jongh en vele andere betrokkenen die deze mooie locatie hebben gerealiseerd, aanwezig. Vrijdag 1 oktober vieren alle bewoners van De Riethorst feest vanwege de officiële opening.

Minister De Jonge sprak kort voor zijn vertrek nog de hoop uit dat op meer plekken dergelijke zorginitiatieven ontstaan. “Wat zou het fijn zijn als ouderen op zo’n mooie laatste fase in hun leven kunnen rekenen.” Mijzo is vastberaden het principe van ‘leven in vrijheid’ over al haar zorglocaties uit te rollen. Dit is inmiddels op meerdere locaties gerealiseerd en andere zullen volgen.

Openingsfilm

Ben je benieuwd naar het proces van de bouw t/m de officiële opening? Bekijk dan onderstaande film.

Locatiefilm

Benieuwd naar deze mooie, nieuwe zorglocatie? Bekijk dan onderstaande film.

Wat Mijzo nieuwsgierig maakt

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail