Samen werken aan zelfredzaamheid

‘Elke dag strijden voor een zelfstandig leven’

De ziekte ALS zet sinds 2021 het leven van Bas en Dicky Bouman uit Andel op zijn kop. Met de hulp van zorgverleners van Mijzo probeert Bas zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. “Dat is onmogelijk zonder de inzet van Dicky.”

Als Bas (71 jaar) op een mooie zomerdag in 2021 omvalt als zijn hond Sjefke hem begroet, dringt de vraag zich op of dit eigenlijk wel de schuld van de Parson Russell terriër is. Bas valt immers steeds vaker. De neuroloog vermoedt door Parkinsonisme. Fysiotherapeut Frank Grandia van Mijzo twijfelt aan die diagnose. “Bas gaat te snel achteruit.” Later denken specialisten aan de zenuw- en spierziekte ALS. “Al toont Bas atypische symptomen. Vermoedelijk door eerder zwaar trauma”, vertelt zijn vrouw Dicky. “Bas is in 1998 levensgevaarlijk gewond geraakt na een motorongeval. Hij krijgt driemaal een hartstilstand, ligt anderhalf jaar in het ziekenhuis, waarvan maanden op de IC. Tientallen keren wordt hij aan zijn buik geopereerd. Hij mist sindsdien een nier en anderhalve long en heeft beperkingen door verkalkte gewrichten.”

Helaas is het voortaan vallen, niet meer opstaan en toch doorgaan. Ik knok nu voor wat ik nog wél kan.

Vallen, opstaan en doorgaan

Het motorongeluk leerde Bas wat ‘vallen, opstaan en doorgaan’ is. “Na mijn revalidatie vond ik het geluk opnieuw uit”, vertelt de oud-docent van de Hogeschool in Amsterdam, die later directeur/eigenaar van een constructieschildersbedrijf wordt. “Helaas is het voortaan vallen, niet meer opstaan en toch doorgaan. Ik knok nu voor wat ik nog wél kan.”

Fysiotherapeut Frank traint wekelijks met Bas zijn ‘functionele bewegingen voor thuis’. Deze aanpak sluit aan bij de visie van Mijzo om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. “Dit vraagt een andere aanpak van zorgverleners én zorgvragers. Cliënten moeten gaan inzien dat ze zelf regie moeten voeren over hun gezondheid. Dus zelf meer bewegen en werken aan een zo gezond mogelijk lijf, voordat ze professionele zorg inschakelen.” Bas deelt die visie. “Ik maak dagelijks tien keer een transfer van mijn rolstoel naar een stoel, toilet of bed. Als ik zelfstandig wil blijven, moet ik die transfers blijven trainen.”

Perspectief

Werken aan gerichte doelen kent Bas van zijn revalidatie. “In de oefenzaal bij de fysio stond destijds een trap. Ik was erdoor gebiologeerd. Ik wilde weer kunnen traplopen. Die trap bood perspectief. Dat is er nu helaas niet.” Frank vult aan: “Als hulpverlener kies je dan een compensatiestrategie, een andere manier om iemands doel te behalen. Het is constant een nieuwe balans zoeken.”
Bas vindt het allemaal zwaar, maar weigert te klagen. “Gelukkig is Dicky er altijd voor me. We zijn een onafscheidelijk team.” Ze knikt: “Het is teamwork. Tussen mij en Bas, maar ook tussen Bas en Frank. En hier thuis tussen mij, de thuiszorg, de ergotherapeut en logopedist. Ik heb veel aan hun praktische tips voor zelfstandig thuis wonen, wat Bas zo lang mogelijk wil. Het liefst tot het einde.” Bas zegt nog veel te hebben om voor te leven: “Mijn dappere vrouw, Sjefke, onze kinderen en kleinkinderen. En in ons appartement aan het water zie ik dagelijks de zon opkomen, de hazen en fazanten door het veld springen en de bootjes voorbijvaren. Ik geniet van alle kleine dingen.”

Het is teamwork. Tussen mij en Bas, maar ook tussen Bas en Frank. En hier thuis tussen mij, de thuiszorg, de ergotherapeut en logopedist. Ik heb veel aan hun praktische tips voor zelfstandig thuis wonen, wat Bas zo lang mogelijk wil. Het liefst tot het einde.

Bron van inspiratie

Frank noemt de strijdlust van Bas inspirerend. “Hij is een schoolvoorbeeld voor alles waar we bij Mijzo in geloven: je eigen regie pakken, zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen én een centrale rol voor de mantelzorger. Als ik Bas zie strijden voor zijn doelen, motiveert dat enorm om alles uit mijn werk te halen. Sowieso leer ik veel van Bas. Zijn ziekzijn is super heftig, desondanks blijft hij zo positief. Hij heeft ook vaak mooie verhalen en levenslessen te delen. Daar haal ik inzichten uit voor mijn eigen leven.” Bas glimlacht na deze woorden. Dat de docent in hem nog steeds jonge mensen mag inspireren, is meer dan hij had gedacht uit deze dag te halen. “Die steek ik mooi in mijn zak.”

Om te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, ook als de zorg zwaarder of complexer wordt, biedt Mijzo ondersteuning. De behandeling en begeleiding wordt gegeven door gespecialiseerde therapeuten, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist of GZ-psycholoog. Indien dit voor de behandeling wenselijk is, werken de verschillende disciplines intensief samen. Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Mijzo via 0800 0202015 of mijnzorgadvies@mijzo.nl.

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail