Volle maan

De Riethorst in Geertruidenberg is een unieke zorglocatie waar leven in vrijheid centraal staat. Cliënten houden hier zoveel mogelijk regie over hun eigen leven. Ze hebben alle ruimte om zelf te bepalen wat ze kunnen of willen. Waar dat niet meer gaat, staan onze bevlogen medewerkers klaar. Zorgtechnologie helpt op een veilige manier de vrijheid te behouden. José de Groot, teammanager zorg & welzijn, schrijft regelmatig een blog over haar ervaringen binnen De Riethorst.

Sinds wij naar locatie De Riethorst zijn verhuisd zien we een duidelijke afname van onbegrepen gedrag. Cliënten worden niet meer belemmerd in hun persoonlijke behoeften en er is minder agressie, frustratie en verdriet. Als je wilt rommelen in je eigen kasten, dan kan dat. Als je aan een andere tafel in een andere huiskamer wilt gaan zitten, dan mag dat. Als je aan wilt sluiten bij een activiteit is dat mogelijk en als je lekker niets wilt, is dat ook goed. Mogen zijn wie je bent en mogen doen wat je wilt, maakt het leven zoveel beter.

Maar soms is er dan toch nog zo’n dag. Zo’n dag waarop cliënten prikkelbaar en rusteloos zijn en het overal onrustig is. Zo’n dag waarop het niet loopt en het eigenlijk helemaal niet gezellig is. En ik kijk dan vol verwondering en bewondering naar wat er allemaal gebeurt. Verwondering over de schermutselingen doordat cliënten geagiteerd reageren op elkaar en op de zorgmedewerkers. Maar vooral bewondering voor hoe de collega’s hiermee omgaan. Vanuit kracht en vertrouwen, met liefde en compassie voor hun cliënten. Als ik daar dan tussen sta en eigenlijk niet naar huis wil, is daar altijd die ene collega die in volledige rust de boel overziet en tegen mij zegt: “Het komt goed José. Tis volle maan. Morgen weer over. Ga maar lekker naar huis, wij redden het hier wel.”

En dan moet ik lachen en voel ik trots. Want het zijn toppers. Het komt namelijk inderdaad altijd goed. Ze redden het altijd, en ik ga met een gerust hart naar huis.

Wat Mijzo nieuwsgierig maakt

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail