In de media

27 januari 2021 | Op1 | videofragment

Vaccineren per doelgroep binnen verpleeghuizen (op 32 minuten)

16 december 2020

Vandaag staat er een artikel in BN/De Stem over één van onze cliënten die recent op de afdeling tweezorg van zorglocatie De Riethorst in Geertruidenberg heeft gewoond. In dit artikel uit de naaste van de cliënt haar zorgen over de situatie op De Riethorst. We zijn geraakt door de inhoud van het artikel waarin onjuistheden staan en waar we ons als organisatie niet in herkennen. Het artikel doet geen recht aan onze goede naam en aan de inzet van onze medewerkers die zich dag in, dag uit inzetten voor de beste zorg aan al onze cliënten.

In deze moeilijke tijd is het niet mogelijk het voor iedereen goed te doen. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden en kijkt op zijn of haar eigen manier naar de dilemma’s die nu zo nadrukkelijk aanwezig zijn. We betreuren de ontevredenheid van de naaste die de media heeft opgezocht. De feitelijke onjuistheden in en de teneur van het artikel doen echter geen recht aan de zorg die we leveren aan onze cliënten. We hebben meerdere gesprekken gevoerd met mevrouw, waarbij zij in goed overleg heeft besloten tot verhuizing van haar naaste binnen onze organisatie.

Op De Riethorst verblijven in het totaal 90 cliënten, waarvan 55 cliënten met dementie, 20 cliënten met tweezorg en 15 cliënten van organisatie Prisma. Deze drie cliëntgroepen waren al eerder van elkaar gescheiden om het risico op besmetting te verkleinen.

Van de 55 mensen met dementie waren er twee die lichte klachten ontwikkelden. Zij zijn direct getest en bleken positief. Vervolgens zijn alle cliënten met dementie preventief getest. Daaruit bleek dat een groot deel van de cliënten het coronavirus bij zich droeg. Conform de richtlijnen van het RIVM en Verenso (de vereniging van verpleeghuisartsen) hebben we de cliënten die positief zijn getest, gescheiden van de cliënten zonder klachten. Op het moment dat het merendeel van de cliënten besmet bleek, hebben we hen samen laten wonen, zodat ze in alle vrijheid konden leven. Voor de cliënten die op dat moment nog niet besmet waren, is in overleg met de familie gekeken naar de meest passende maatregel. Gezien deze impactvolle situatie informeren we zoals gebruikelijk het zorgkantoor en de inspectie voor de gezondheidszorg.  

Dagelijks voelen wij deze dilemma’s. Hoe houden we de balans tussen leven in vrijheid, kwaliteit van leven en het beschermen van alle cliënten? Wat is meer waard? Moeten we iemand kalmerende medicijnen geven ter bescherming van anderen? Mogen we iemand zijn of haar vrijheid ontnemen ter bescherming van anderen? Mogen we iemand zich vrij laten bewegen ten koste van anderen? Het zijn verschrikkelijk moeilijke dilemma’s waarvoor we ons elke dag gesteld zien.

We hebben begrip voor de verschillende emoties en reacties en willen u laten weten dat we er voor onze cliënten en naasten zijn als u met vragen of zorgen zit. Laten we er voor elkaar zijn.  


10 december 2020 | NOS journaal | videofragment

Het dilemma is dat er eigenlijk geen goede keuzes zijn.


10 december 2020 | NOS Nieuwsberich
t

Corona-uitbraak op afdeling voor ouderen met dementie. En dan?


10 december 2020 | NPO Radio 1  Nieuws en Co | Luisterfragment

Tijdsblok 17.00 – 18.00 uur (op 18.50 minuten)


10 december 2020 | BN de Stem 

Kiezen tussen kwaden: Hoe pak je besmettingen in het verpleeghuis aan?


9 december 2020 | BN de Stem

Verpleeghuis laat corona bewust de vrije loop: ‘Wij kiezen voor levensvreugde’


16 november 2020 | Persbricht 

Efteling en Mijzo slaan handen ineen
Regionale ondersteuning in bijzondere tijden

Noord-Brabant, 16 november 2020 – De Efteling en ouderenzorgorganisatie Mijzo gaan vanaf vandaag een samenwerking aan. De druk in de zorg loopt op door de aanhoudende coronapandemie. Efteling-medewerkers bieden een helpende hand om de teams in de zorg te ondersteunen en cliënten een fijne dag te bezorgen. Bekijk hier het volledige persbericht.

15 november 2020 l NOS Nieuwsuur

De zorg voor mensen met dementie én corona is loodzwaar
Bekijk hier het videofragment.

4 november 2020 l Artikel Het Kontakt 

Zorgorganisaties zoeken helpende handen vanwege tweede coronagolf. 
Lees hier het volledige artikel.

3 november 2020 l Artikel Brabants Dagblad – De Langstraat

Verpleeghuizen vragen hulp van buiten: ‘Zonder extra mensen wordt het zwaar’
Meer werk, minder personeel. Verpleeghuizen in De Langstraat en het Land van Heusden en Altena roepen vrijwilligers en mantelzorgers op om bij te springen. Zonder extra vrijwilligers is het moeilijk vol te houden. Lees hier het volledige artikel.

28 oktober 2020 | Concert van Hoop

Medewerker Tim Haverkamp van Mijzo werkt als beweegagoog bij locatie Zonnehof in Tilburg. Tijdens de lockdown in maart jl. viel zijn werk ineens stel. In plaats van bij de pakken neer te zitten pakte hij zijn gitaar en ging hij langs de woongroepen om ouderen op te vrolijken. Tim vertelt zijn verhaal in het tv-programma ‘Concert van Hoop’ van de EO op NPO 1. In deze uitzending is Tim Haverkamp te zien met zijn gitaar.


21 oktober 2020 I Locatie Buurstede in EenVandaag

Waar ziekenhuizen zorg kunnen afschalen, is dat voor verpleeghuizen onmogelijk. De enorme puzzel om in deze tijd de roosters rond te krijgen, is een voorproefje op wat we de komende jaren in de ouderenzorg kunnen verwachten. We zullen toegaan naar een mix van professionele en niet professionele hulp in onze verpleeghuizen. EenVandaag filmt hierover op één van de locaties van Mijzo. 

19 oktober 2020 I artikel in de Volkskrant

‘Mantelzorgers en familieleden moeten bijspringen in de verpleeghuizen’
Lees hier het volledige artikel.