Smakelijke gerechten voor mensen met kauw- en slikproblemen

Mijzo-medewerkers brengen uniek kookboek uit

Niet meer normaal kunnen eten of drinken. Mensen met kauw- en/of slikproblemen hebben hier dagelijks mee te maken. Veel genietmomenten vallen hierdoor weg. Een nieuw kookboek, getiteld ‘Het oog wil ook wat!’, brengt hier verandering in. Het is samengesteld door medewerkers van Mijzo, diëtist Ineke van Putten-Merkx en logopedist Laura van Beijsterveldt. Collega Marion Willems verzorgde de fotografie.

Kookboek 'Het oog wil ook wat' kaft

Het nieuwe kookboek bevat ruim 80 unieke recepten voor mensen met een zogenoemd dikgladvloeibaar dieet. Alle gerechten zijn met liefde en aandacht bedacht en getest door Ineke en Laura. De recepten zijn onderverdeeld in thema’s; van Pasen tot Bella Italia, van high tea tot ‘naar de friettent’, van ijssalon tot rijsttafel en van snoeperijen tot barbecue.

Glad gepureerd eten

Kauw- en/of slikproblemen kunnen ontstaan als gevolg van – onder andere – dementie, een beroerte, spierziekte of de ziekte van Parkinson. Wie ermee te maken krijgt, is aangewezen op een dikgladvloeibaar dieet: volledig gepureerd eten zonder ‘stukjes.’ Met de vergrijzing groeit het aantal ouderen met kauw- en/of slikproblemen, maar ook in de gehandicaptensector komt het vaak voor dat cliënten moeite hebben met vast voedsel.

Het succes van deze uitgave gaf aan dat er veel behoefte is aan passende en originele recepten voor deze doelgroep.

Door het missen van normaal eten en de fijne momenten die daarbij horen, vermindert de kwaliteit van leven. Daarom zetten Ineke en Laura zich al jaren in voor mensen die dit treft. In 2011 deden ze mee aan een ideeënwedstrijd van zorgorganisatie Schakelring, een van de voorlopers van Mijzo. Dit leidde tot ‘Verrukkelijk Vloeibaar’, een eenvoudig receptenboekje met tussendoortjes voor mensen met kauw- en/of slikproblemen. Het succes van deze uitgave gaf aan dat er veel behoefte is aan passende en originele recepten voor deze doelgroep.

Echt kookboek

De enthousiaste reacties van cliënten, collega’s en andere zorgmedewerkers motiveerden Ineke en Laura tot een ambitieus vervolg. ‘Het oog wil ook wat!’ is een écht kookboek, fraai vormgegeven en met meer gevarieerde recepten. De heerlijke tussendoortjes zijn gebleven. Nieuw zijn de gerechten voor speciale gelegenheden zoals een barbecue, high tea, Pasen en Kerstmis. Het uitgangspunt van elk recept is dat een gerecht eruitziet alsof het ‘echt’ is: de vorm, de kleuren en de afwerking. Een dikgladvloeibare pizzapunt ziet eruit als een smakelijk stuk pizza en een dikgladvloeibare candybar lijkt sprekend op een echt exemplaar.

Een écht kookboek met glad gepureerd eten, fraai vormgegeven en met meer gevarieerde recepten.

Ineke zegt hierover: “Als diëtist weet ik wat gezonde voeding voor het lichaam doet, maar ook dat genieten van eten net zo belangrijk is. Als een gerecht er niet aantrekkelijk uitziet, leidt dat vaak tot minder eetlust en soms zelfs tot ondervoeding. De presentatie van gepureerde voeding is heel belangrijk. Hierin zit de kracht van ons kookboek: de combinatie van presentatie en smaak.”

Hierin zit de kracht van ons kookboek: de combinatie van presentatie en smaak.

Zorg en aandacht

De recepten zijn met veel zorg en aandacht ontwikkeld, vult Laura aan. “We hebben al onze creativiteit ingezet om mensen zoveel mogelijk genietmomenten terug te geven. Wij hopen dat dit kookboek veel mensen inspireert: zorgmedewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers én cliënten zelf. De recepten kunnen overal en door iedereen gemaakt worden.”

Kookboek bestellen

Na uw bestelling ontvangt u van ons per mail een bevestiging met betaalinstructies.

We gaan zorgvuldig met uw gegevens om en gebruiken deze niet voor andere doeleinden dan voor de correspondentie over of het verzenden van dit boek.

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail