Mijzo

Een werkplaats vol mooie kaasplanken

Hein bewerkt hout op eigen wijze

Zo’n vier jaar geleden verhuisde Hein de Bonth naar de afdeling voor somatische zorg op locatie Zandley in Drunen. Omdat het lopen niet meer zo goed ging, werd het voor hem te zwaar om alleen thuis te wonen. Eenmaal in Zandley ontdekte Hein een nieuwe bezigheid. Zittend aan zijn tafel maakt hij de mooiste kaasplanken, helemaal met de hand.

Hein maakt kaasplanken in zijn eigen werkplaats

“Mijn hele leven ben ik al met hout bezig. Ik ben opgeleid tot meubelmaker en toen ik uit militaire dienst kwam, ben ik bij mijn vader in het aannemersbedrijf gaan werken. Nico de Bont is echt een familiebedrijf. Het is gestart met mijn vader en zijn broers en het is uitgegroeid tot een gerenommeerd aannemersbedrijf, gespecialiseerd in restauratie. We hebben zelfs de Sint Jan gerestaureerd.

Ik ben niet meer zo mobiel, dus thuis wonen ging niet meer. Maar sinds ik bij Mijzo ben heb ik een nieuwe passie ontdekt. Kaasplanken maken! Dat kan ik zittend doen. Ik heb hier zelfs mijn eigen werkplaats gekregen. Voor iedere medewerker heb ik al een plank gemaakt.

Toen ik hier kwam wonen, moest ik wel even wennen. Ik verveelde me een beetje. Ik liep niet meer zo goed, maar de hele dag stilzitten is niets voor mij. Dan ga ik alleen maar mopperen. Mijn kinderen hebben me toen hout gegeven en een figuurzaag. Thuis had ik al een paar kaasplanken gemaakt en dat kon ik hier ook doen. Gewoon zittend aan de keukentafel.

Al vrij snel mocht ik van Mijzo gebruikmaken van een ruimte aan het einde van de gang. Dat werd toen niet gebruikt en voor mij is het ideaal. Het is niet zo groot, maar ik kan daar schuren zonder me zorgen te hoeven maken dat alles onder het stof komt te zitten. Daar ben ik dus regelmatig te vinden. Dat is mijn werkplaats. Inmiddels heb ik zo’n 260 planken gemaakt. Alle medewerkers hebben er al een van me gekregen. Gekregen? Ja, want ik verkoop niets. Zo bepaal ik zelf waar mijn planken naartoe gaan. Het gaat mij helemaal niet om het geld. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Ik vraag alleen een foto van de kaasplank. Al die foto’s bewaar ik in mijn gastenboek, dat is een mooie herinnering aan alle planken die ik gemaakt heb.

Laatst kwam hier iemand aan de deur en die wilde een van mijn planken kopen. Maar ik verkoop niets! Ik geef ze alleen weg. Zo blijf ik zelf de baas over mijn planken.

Elke kaasplank die ik maak is weer anders. Mijn kinderen brengen me altijd verschillende soorten hout: ceder, vuren, olijf, van alles. En dat is precies de uitdaging voor mij. Elke houtsoort heeft zijn eigen identiteit en vraagt om een andere techniek. De ene soort is vast van draad terwijl je ander hout juist tegen de draad in moet bewerken. Je kunt dus de beste kwaliteit hout hebben, maar als je het niet goed bewerkt, dan heb je nog niets. De plank moet recht blijven, dat is de kunst. Daarom is kwartiers gezaagd hout het fijnst om planken van te maken.

Libanonceder vind ik een mooie houtsoort om te bewerken. Wist je dat ze libanonceder terug hebben gevonden in het graf van Toetanchamon? Toen konden ze deze houtsoort al waarderen. Jammer genoeg is het moeilijk te verkrijgen. Zo’n 200 jaar geleden hebben ze al een kapvergunning verplicht gesteld. Ook rozenhout zou ik nog wel eens willen bewerken, maar ook dat is beschermd en erg kostbaar.

Hoewel alle planken die ik maak uniek zijn, hebben ze één overeenkomst. Al mijn planken krijgen mijn brandmerk. Dat heb ik van mijn kinderen gekregen. Kijk, op het stempel staat mijn naam, mijn geboortejaar 1934 en ‘ambacht in hout’. Zo weet je altijd zeker dat je een echte Hein de Bonth hebt!”

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail