Fan in hart en nieren

René houdt van Ajax en heeft zijn kamer daarom op eigen wijze ingericht

René Stadhouders heeft in zijn leven voor veel uitdagingen gestaan. Toen het na een onverwachte scheiding te moeilijk werd om alleen door te gaan, is hij begeleid gaan wonen. Inmiddels zijn we wat jaren verder en woont René bij locatie De Riethorst in Geertruidenberg. Hier woont hij op een afdeling voor gerontopsychiatrische zorg. De grote passie van René? Dat is zonder enige twijfel Ajax. Samen met zijn zus Marianne vertelt hij er meer over.

René is fan in hart en nieren

René
“Ik ben dol op voetbal en ben ook al heel lang fan van Ajax. Dat komt eigenlijk door mijn oudere broer, door hem ben ik fan geworden. Ik ben de jongste thuis, dus van kleins af aan is het Ajax voor mij. Ja, ik ben wel de jongste, maar ook de grootste.”

Marianne
“René was nog jong toen onze vader en later ook onze moeder overleed. Ineens kwam hij alleen te wonen in dat grote huis. Dat was erg zwaar voor hem en hij was toen vaak eenzaam. Na een tijdje kreeg hij een vriendin en is hij getrouwd. Hij had een goede baan in Dongen, maar dat heeft niet lang mogen duren. Zijn vrouw beëindigde de relatie en zette hem op straat. René kwam er dus weer alleen voor te staan. Dat was te veel voor hem.

René is toen bij Prisma terechtgekomen, waar hij begeleid woonde. Helaas heeft hij in de afgelopen 20 jaar drie herseninfarcten gehad. En bij een val heeft hij zijn bovenbeen gebroken. Daarnaast heeft hij de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Ja, René heeft wel veel pech gehad in zijn leven. Maar gelukkig begrijpen ze hier bij De Riethorst wat René nodig heeft. In de middag gaat hij bijvoorbeeld altijd even naar bed. Dat is belangrijk voor hem, anders redt hij het gewoon niet tot het einde van de dag.

De mensen hier weten wel dat René enorm van Ajax houdt. Soms dollen ze ook een beetje met hem. Dan vragen ze bijvoorbeeld hoe het met Feyenoord gaat. Daar moet hij altijd om lachen.

En een geintje op zijn tijd doet natuurlijk ook wonderen. De mensen hier weten dat René enorm van voetballen houdt. Soms dollen ze een beetje met hem. Dan vragen ze bijvoorbeeld of hij fan is van Feyenoord en of hij uit Rotterdam komt. Nou, dan heb je zijn aandacht wel, daar reageert hij meteen op. Ze hebben bijvoorbeeld ook een poule opgezet voor het EK. Dat zijn kleine dingen, maar dat waardeert René wel heel erg. ”

René
“Ik geniet ervan als het Nederlands elftal speelt tijdens een EK of WK. Ik kijk graag naar dat soort wedstrijden en dan trek ik altijd mijn oranje broek en oranje shirt aan. Soms kijken we hier ook samen naar de wedstrijd als Ajax speelt. Met iets lekkers erbij is dat altijd gezellig.

Ik heb zelf ook altijd graag gevoetbald. Tot ik een jaar of twaalf was, speelde ik bij SCO en daarna ben ik bij TSC gaan voetballen. Ik ben twee keer naar een wedstrijd van Ajax geweest. Een keer in stadion De Meer en een keer in het Olympisch stadion. Daar heb ik nog foto’s van. Tijdens een van die keren heb ik Louis van Gaal ontmoet. Hij was toen trainer van Ajax en Danny Blind was er ook.”

Gelukkig verstaat René de kunst om te genieten van de kleine dingen. Zodra hij iets over Ajax hoort of ziet, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. In zijn kamer bij Mijzo is dan ook overal het rood van de Amsterdamse club te zien.

Marianne
“De meeste dingen die je hier in zijn kamer ziet heeft René zelf gekocht. Af en toe krijgt hij natuurlijk wel eens iets van Ajax cadeau. Hij heeft van alles: vlaggen, posters, shirtjes, een sjaal en kussens. En onlangs heeft hij een bidon, foto’s van de spelers en stickers ontvangen. Door al die Ajax spullen is het echt René zijn plekje geworden.”

Wat Mijzo nieuwsgierig maakt

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail