Overige behandelingen

Op deze pagina leest u meer over de verschillende behandelingen die Mijzo u biedt.

Behandelingen bij Mijzo

  • Dementie is een ingrijpende ziekte. Niet alleen voor degene die erdoor wordt getroffen, maar ook voor de omgeving. Het is een geleidelijk proces, dat gevoelens van onmacht en onbegrip kan oproepen. De casemanager dementie helpt u en de mensen in uw naaste omgeving door informatie te geven over de verschijnselen van (beginnende) dementie en door praktische adviezen te geven om hiermee om te gaan. Daarnaast behartigt de casemanager uw belangen, verwijst u naar de juiste instanties en stelt samen met alle betrokkenen een zorgplan op.

    Uw huisarts kan u in contact brengen met een casemanager. In de gemeente Altena kunt u zelf contact opnemen met een van de casemanagers. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts. De kosten worden vergoed vanuit de zorgverzekeringswet.

  • Komt er veel op u af, bijvoorbeeld door ouderdom of ziekte? Of wilt u een keer praten over levensvragen en/of zingeving? Dan kunt u een beroep doen op een geestelijk verzorger. De geestelijk verzorger luistert naar u en gaat met u in gesprek over onderwerpen die dichtbij u staan. Zaken die aan de orde kunnen komen, zijn bijvoorbeeld wat het leven voor u zinvol maakt en of dit is veranderd. Of waar u kracht uit haalt of steun aan heeft. Ook vragen omtrent de dood, ziekte, lijden en religie kunt u verkennen met een geestelijk verzorger. Daarnaast verzorgt de geestelijk verzorger (afscheids)rituelen op maat.

  • Als u te maken krijgt met ouderdom of ziekte, roept dit wellicht praktische en emotionele vragen op. De maatschappelijk werker kan u ondersteunen bij het vinden van antwoorden op deze vragen en biedt u een luisterend oor. We gaan uit van uw mogelijkheden en proberen uw draagkracht te vergroten en zo uw welzijn en welbevinden te verbeteren.

    U en uw naasten (mantelzorgers) kunnen bij de maatschappelijk werker terecht voor psychosociale ondersteuning bij:

    • omgaan met verlies van gezondheid of veranderde levensomstandigheden
    • rouw- en verliesverwerking door verlies van dierbaren
    • overbelasting
    • huiselijk geweld/oudermishandeling
    • communicatie tussen u en uw naasten
    • communicatie tussen u en de zorgmedewerkers
    • praktische zaken (bijvoorbeeld mentorschap/bewindvoering)
  • Elke herinnering heeft zijn eigen muziek
    Tijdens belangrijke gebeurtenissen in het leven speelt muziek vaak een belangrijke rol. Muziek heeft invloed op gedrag en stemming en verbindt mensen met elkaar.

    Muziektherapie is een behandelvorm waarbij de bijzondere eigenschappen van muziek worden ingezet. Klanken en melodieën bieden een veilige en warme sfeer, waarbij verbaal of non-verbaal contact wordt gemaakt. Dit wordt gestimuleerd door actief meezingen, op een instrument spelen of bewegen. Samen naar muziek luisteren kan ontspanning brengen of herinneringen en emoties oproepen.

    De muziektherapeut sluit aan bij uw belevingswereld. Hierdoor kan er bijvoorbeeld gericht gewerkt worden aan:

    • het uiten van emoties
    • zingeving
    • moeilijke gebeurtenissen een plek geven
    • rust en ontspanning
    • acceptatie van ziekte
    • het verbeteren van de spraak
    • het zelfvertrouwen
    • het verbeteren van de stemming

    De mogelijkheden zijn heel divers. Wat een cliënt niet kan uitspreken, kan hij vaak wel duidelijk maken via muziek. Muziektherapie is heel laagdrempelig. Er is geen ervaring nodig met een instrument. Iedereen kan muziek maken. De muziektherapeut helpt daarbij.

  • Een specialist ouderengeneeskunde is gespecialiseerd in zorg voor en behandeling van ouderen die kampen met een combinatie van gezondheidsproblemen. Op verzoek dan de huisarts kan de specialist ouderengeneeskunde worden ingeschakeld. De specialist ouderengeneeskunde bepaalt samen met u welke zorg u nodig heeft (diagnostiek) en welke behandeling passend is. Daarnaast geeft de specialist ouderengeneeskunde advies aan uw huisarts en/of medisch specialist en helpt u om alle soorten zorg die u van verschillende zorgverleners krijgt op elkaar af te stemmen.

  • Heeft u psychische of psychosociale klachten? Psychomotorische therapie (PMT) kan bijdragen aan het hervinden van uw psychisch evenwicht. De psychomotorisch therapeut helpt u met bewegings- en ontspanningsoefeningen de klachten te verminderen of te verhelpen. Dit kan op individuele basis of in groepstherapie. Daarnaast geeft de psychomotorisch therapeut advies aan u en uw mantelzorgers.

    Bij psychische of psychosociale klachten kunt u denken aan:

    • apathie
    • spanning of angsten
    • ontremming of agressie
    • emotionele klachten
  • De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een gestructureerde, multisensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij het ritme van muziek wordt ingezet om beweging, spraak en cognitie (concentratie, geheugen, coördinatie) te stimuleren. Deelnemers doen op het ritme van muziek, zittend of staand, oefeningen aan de hand van geprojecteerde symbolen. De oefenmethode is vooral geschikt voor patiënten met een neurologische aandoening zoals een CVA, beginnende dementie of de ziekte van Parkinson. De RGM-methode is ook geschikt voor mensen die ouder worden en het geheugen actief wil houden.

    Dit doet u tijdens een RGM-sessie
    Tijdens het oefenen worden verschillende zintuigen (spraak, gehoor, zicht, gevoel) tegelijk geactiveerd en veel verschillende hersengebieden aan het werk gezet. Dit kan zorgen voor een betere verbinding tussen de beide hersenhelften en tussen de betrokken hersengebieden onderling, waardoor de conditie van de hersenen verbetert en er verbetering van veel hersenfuncties kan optreden.

    De wekelijkse RGM-sessie wordt meestal in groepsverband aangeboden. Een belangrijk aspect van RGM is het plezier dat deelnemers beleven aan de oefeningen. Aangetoond is inmiddels dat iemand gemakkelijker nieuwe vaardigheden aanleert als daar plezier aan beleefd wordt. Bovendien wordt aangenomen dat er, tijdens het oefenen, extra neurotransmitters zoals endorfine, serotonine en dopamine aangemaakt worden, die zorgen voor een goede stemming en voor het gemakkelijker kunnen uitvoeren van bewegingen.

  • Een aantal medewerkers binnen verschillende locaties van Mijzo is opgeleid tot behandelaar Tactiel Stimulering. Tactiel Stimulering is een aanrakingsmethode door middel van een zachte massage. Via een vaste structuur wordt meestal het hele lichaam licht gemasseerd om de aanmaak van het hormoon oxytocine te stimuleren en het lichaamsbesef te bevorderen. Tactiel Stimulering biedt ontspanning en rust en kan bij iedereen toegepast worden als moment van extra persoonlijke aandacht. In het bijzonder passen we Tactiel Stimulering toe bij mensen met dementie en Parkinson.

    In deze video krijgt u een beeld van de behandeling en de betekenis voor cliënten.

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail