Bewoners Antonia halen herinneringen op dankzij fonkelnieuwe BrainTrainer

Zoals ieder jaar, heeft de Almkerkse ‘Stichting Antonia’ weer een groot cadeau gegeven aan de ouderen van het dorp. Sinds donderdag staan er twee fonkelnieuwe computers bij zorglocatie Antonia. De BrainTrainer Plus is een trainingscomputer, die de hersenen stimuleert bij bijvoorbeeld dementie, of bij een niet-aangeboren hersenafwijking.

Nieuwste model

‘Als men veel ophef maakt over een klein probleem, dan maakt men van een mug een…’ Suzan van Arkel-Schreuders kijkt naar het scherm en heeft de keuze uit meerdere dieren. Ze drukt op ‘olifant’, het juiste antwoord. De quiz die ze nu doet is van een één ster-niveau en kan bemoeilijkt worden tot zes sterren. Zorglocatie Antonia had al twee van deze computers staan die dikwijls gebruikt werden, maar ze waren sterk verouderd. De twaalf jaar oude software vertoonde bovendien mankementen en dus was er behoefte aan de nieuwste versie.

Familiefoto’s kijken

Deze nieuwste versie kan een stuk persoonlijker ingericht worden. Zo kunnen er unieke quizzen op gezet worden, maar ook foto’s en video’s geüpload worden. ,,Je kunt straks met je familie herinneringen ophalen. Het systeem maakt er automatisch een mooie film van die je samen kunt gaan kijken. Juist dat soort gedeelde herinneringen zorgen voor een connectie”, zegt zorgmedewerker Hélène Viveen. Op het systeem staan naast quizzen, ook spelletjes als Wordfeud, Memory en woordzoekers. En je kunt er muziek mee afspelen. ,,In de versie van twaalf jaar geleden was dat vooral Nederlandstalig, maar de doelgroep verandert heel erg. Dus ook in muziek is meer keuze gekomen, want niet iedereen heeft herinneringen aan dezelfde genres. Je hebt nu ook pop en rap”, legt Charles Wolsing uit, die het bedrijf achter de BrainTrainer Plus vertegenwoordigt.

Mevrouw Van Arkel-Schreuders gaat verder met de muziekquiz. ’Waar hoort deze melodie bij?’, vraagt de computer. De muziek gaat aan en de computer geeft twee antwoordmogelijkheden. Weer een gemakkelijke, dit is ‘Que Sera, Sera’.

Stichting Antonia

Stichting Antonia vraagt jaarlijks waar behoefte aan is. Dit zijn vaak inventies op het gebied van zorg. Vorig jaar was daarom wat uitzonderlijk, toen de stichting Ben Cramer liet optreden in de Altenahove. Dit jaar werd dus gekozen voor een stevige upgrade van de computers. Deze worden vaak gebruikt als bewoners van het zorghuis bijvoorbeeld onrustig worden. Door spelletjes te spelen, herinneringen op te halen, muziek te horen of na te denken, ervaren bewoners welkome prikkels. Idealiter hoeven zorgmedewerkers hier niet bij aanwezig te zijn en zouden bewoners dit dus samen met naaste familie kunnen doen. Het systeem kan verregaand gepersonaliseerd worden. Niet alleen de persoonlijke smaak van eenieder is verschillend, maar bijvoorbeeld ook de demografie. Zo kan er op de computer in Almkerk een quiz worden gespeeld over Almkerk.

 

Wat Mijzo nieuwsgierig maakt

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail