Theatershow ‘De zorg is van ons allemaal’ zorgt voor een lach en een traan

Mijzo maakt noodzakelijke veranderingen in de zorg bespreekbaar

Vrijdag 10 november 2023 was het de Dag van de Mantelzorg. Een mooie aanleiding voor Mijzo om cliënten, naasten, medewerkers en vrijwilligers uit te nodigen voor een theatervoorstelling en het gesprek aan te gaan over de noodzakelijke veranderingen in de zorg. De voorstelling is drie keer gegeven, verspreid over verschillende locaties in de regio waarin Mijzo actief is.

Tijdens de interactieve theatershow liet theatergezelschap Ervarea bezoekers op ludieke wijze zien dat de ouderen en de ouderenzorg van nu anders zijn dan een aantal jaren geleden. Ouderen hebben andere wensen en behoeften en willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Vaak zijn naasten en medewerkers geneigd om dingen over te nemen of zelfs af te nemen. Een mooie oproep deze avond was dan ook om het niet meer te hebben over dementie, maar over DeMensZien. Een medewerker van Mijzo: “De show was confronterend en een echte eyeopener. Door de hoge werkdruk luisteren we soms onvoldoende naar de wensen van de cliënt.”

De show was confronterend en een echte eyeopener. Door de hoge werkdruk luisteren we soms onvoldoende naar de wensen van de cliënt.

De theatermakers maakten de verhouding tussen jongeren en ouderen inzichtelijk aan de hand van een driehoek. Vroeger waren er veel jongeren ten opzichte van een beperkt aantal ouderen. Nu is die driehoek omgekeerd en zijn er relatief weinig jongeren die voor een grote groep ouderen moeten zorgen. Dat vraagt om een andere manier van werken. Ze lieten zijn hoe zorgmedewerkers en naasten samen het gesprek aan kunnen gaan als iemand naar een verpleeghuis verhuist. Maak bespreekbaar wat medewerkers niet overnemen en leg afspraken over wat naasten en de omgeving gaan doen vast. Annet Boekelman, bestuurder bij Mijzo: “We moeten ons realiseren dat we de zorg écht met elkaar moeten organiseren en dat we die niet meer alleen bij de zorgprofessional neer kunnen leggen. Vanuit Mijzo gaan we graag het gesprek aan met cliënten en hun naasten over wat zij zelf kunnen (blijven) doen, maar we merken dat dat soms best lastig is. Deze theatervoorstelling helpt hierbij, doordat we op een andere manier naar de zorg gaan kijken.”

Bent u benieuwd naar de reacties? Bekijk dan onderstaande video.

Wat Mijzo nieuwsgierig maakt

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail