Virtuele collega

In april 2024 is de ontwikkeling van de Virtuele collega gestart. De komende 15 maanden gaat Mijzo een samenwerkingsproject aan met tanteLouise en Studio 55 voor het ontwikkelen van de Virtuele collega op basis van AI.

Partnerlogo's van de virtuele collega

De Virtuele collega vermindert naar verwachting de werkbelasting van zorgmedewerkers, met behoud van kwaliteit en aandacht voor de cliënt. We krijgen hiervoor financiële ondersteuning vanuit het CrossCare-innovatiefonds én inhoudelijke ondersteuning in de vorm van een proeftuin door het Care Innovation Center.

Tijdens het ontwikkelen van de Virtuele collega richten we ons op twee verschillende toepassingen:

 • Binnen Mijzo op de leerlingen die in opleiding zijn en veel vragen stellen aan hun begeleiders en praktijkopleiders.
 • Binnen tanteLouise op de verzorgende en verpleegkundige met focus op Vilans protocollen.
Virtuele collega door AI gemaakt
Virtuele collega door AI gemaakt

Focus op voordelen

Tijdens het ontwikkelen van de Virtuele collega leggen we vooral de focus op onderstaande drie voordelen:

 1. Direct ondersteuning
  Mogelijkheid om snel en efficiënt vragen van medewerkers te beantwoorden, waardoor de workflow soepeler verloopt.
 2. Verhoogde productiviteit
  Medewerkers kunnen zich richten op andere taken doordat Virtuele collega eenvoudige vragen afhandelt.
 3. Toegankelijkheid
  Altijd beschikbaar om nuttige informatie te verstrekken, waardoor medewerkers beter zijn voorbereid op diverse situaties.

Oog op de toekomst

In het project wordt stap voor stap gewerkt met als eindresultaat een Proof of Concept van de Virtuele collega. Dit doen we in co-creatie met de betrokken leerlingen en praktijkopleiders van Mijzo. Deze fundamentele basis maakt dat de zorgorganisaties hier op door kunnen ontwikkelen. In een plan van aanpak wordt opgenomen welke stappen nodig zijn om de Virtuele collega vervolgens te verdiepen en te verbreden naar andere expertises in de ouderenzorg.

Dit innovatieve concept kan niet alleen bijdragen aan de zorg voor ouderen bij tanteLouise en Mijzo, maar ook als model dienen voor andere (ouderen)zorginstellingen in Nederland en Vlaanderen. De opgedane kennis en ervaringen worden daarom ook in een blauwdruk verwerkt. Deze dient als een gids voor het delen van informatie en inzichten, zoals de succesverhalen en best practices zodat ook andere (ouderen)zorgorganisaties daar profijt van hebben.

Wat Mijzo bezighoudt

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail