Waardevolle ondersteuning voor de stervende cliënt én zijn huisarts
Wanneer het einde van het leven nadert, willen veel mensen in hun eigen huis blijven,
omringd door familie en vrienden. Mijzo biedt deze mogelijkheid met palliatieve zorg aan huis, waarbij de cliënt en zijn naasten centraal staan. Aan het woord: Patricia Vissers, wijkverpleegkundige bij Mijzo, en Carola Steenvoorden die in juli 2024 haar moeder verloor en terugkijkt terug op de warme zorg aan huis.
Patricia Vissers is sinds 2022 wijkverpleegkundige i.o. bij Mijzo. Ze heeft zich gespecialiseerd in palliatieve zorg in de wijk. “Dagelijks zie ik hoeveel rust het cliënten en hun families geeft om in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven. Voor veel mensen betekent het dat ze waardig en comfortabel thuis kunnen sterven.” Mijzo biedt niet alleen comfort voor de cliënt, maar ook voor de familie. Het bespaart hun de reistijd naar een hospice en stelt hen in staat om dichter bij hun dierbare te zijn.
Het was veel te veel ineens voor mijn moeder
Een van de cliënten die Patricia heeft begeleid, was mevrouw Baggerman uit Werkendam, de moeder van Carola Steenvoorden. Carola vertelt dat haar moeder na de diagnose alvleesklierkanker eerst afwijzend stond tegenover palliatieve zorg aan huis. “De situatie was lastig. Mama wilde niets. Ze moest die verwoestende diagnose nog verwerken en het feit dat papa nét niet meer thuis woonde na een beroerte. Het was veel te veel voor haar ineens, maar de zorg moest wel snel geregeld worden,” vertelt Carola. Ze besloot contact op te nemen met Mijzo, een organisatie waar ze zelf eerder mee samenwerkte in haar functie als ambulant behandelaar. Met de hulp van de wijkverpleegkundige werd stap voor stap de zorg ingevoerd. “Patricia kwam wekelijks langs om met mijn moeder te praten over wat ze nodig had. Zo introduceerde ze op een rustige manier de palliatieve zorg van het wijkteam. De aanpak van Mijzo, met vaste ondersteuning en duidelijke communicatie, bleek precies wat mijn moeder nodig had.”
Vertrouwde zorg in een veilige omgeving
De moeder van Carola vond het van groot belang om in haar eigen huis te blijven, omringd door familie en vrienden. Carola zelf twijfelde of een hospice niet beter was. “Mama was heel duidelijk. Hier woonde ze al 67 jaar met papa. Hier voelde ze zich veilig en comfortabel.” Toen de zorg intensiever werd, schakelde Mijzo over naar 24-uurszorg aan huis. Deze zorg bood mijn moeder de mogelijkheid om thuis te blijven tot het einde.”
Patricia en Carola benadrukken beiden het belang van vertrouwde zorgverleners. “Dezelfde gezichten terugzien gaf mijn moeder rust,” zegt Carola. Patricia vult aan: “Cliënten voelen zich prettiger als ze in de laatste levensfase zorg kunnen blijven ontvangen van hun vertrouwde zorgverleners en niet hoeven wennen aan een nieuwe omgeving met andere mensen. Dit helpt ook om de huisarts te ontlasten, die één aanspreekpunt heeft voor alle zorg.” De continue aanwezigheid van vaste zorgverleners voorkomt dat huisartsen steeds met spoedsituaties te maken krijgen en zorgt voor rust bij de cliënt.
Ondersteuning voor de huisarts
De palliatieve zorg van Mijzo wijkverpleging biedt volgens Patricia niet alleen verlichting en ondersteuning voor families, maar ook voor huisartsen. “Door onze expertise op het gebied van palliatieve zorg en onze multidisciplinaire aanpak, ontlasten we huisartsen, die daardoor minder vaak direct betrokken hoeven te zijn bij dagelijkse zorgtaken.”
Mijzo neemt onder andere de verantwoordelijkheid voor het beheer van medicijnpompen, zoals de morfinepomp, wat de stabiliteit van de cliënt bevordert en huisartsen meer ruimte geeft voor andere patiëntenzorg. “Onze focus ligt op continuïteit, persoonlijke aandacht en samenwerking met huisartsen. Onze multidisciplinaire aanpak maakt Mijzo een belangrijke partner in de laatste fase van het leven.”
De goede samenwerking met huisartsen en korte communicatielijnen zijn cruciaal voor het succes van de zorg die we bieden.
De huisarts blijft bij palliatieve zorg aan huis verantwoordelijk voor het medische beleid, zoals medicatie. “Maar wij ontlasten de huisarts door monitoring en uitvoering van de gewenste zorg”, legt Patricia uit. Deze samenwerking maakt het mogelijk dat cliënten zoals Carola’s moeder, ook in complexe situaties, thuis kunnen blijven. “De goede samenwerking met huisartsen en korte communicatielijnen zijn cruciaal voor het succes van de zorg die we bieden.”
Samenwerking en ondersteuning
Palliatieve zorg aan huis draait niet alleen om de cliënt, maar ook om de familie. “Het wijkteam van Mijzo had niet alleen oog voor mijn moeder, maar ook voor ons,” herinnert Carola zich. Patricia benadrukt dat het ondersteunen van naasten een essentieel onderdeel is van de zorg: “We bieden bijvoorbeeld nachtzorg aan, zodat de familie ‘s nachts rust kan nemen.”
Uitbreiding van palliatieve zorg bij Mijzo
Vanwege de waardevolle rol die Mijzo speelt in de regio Altena is Mijzo bezig met het opzetten van een verpleegkundigenroute in nog drie andere regio’s. “We zijn intern mensen aan het opleiden om in meer regio’s palliatieve zorg in de wijkverpleging te kunnen aanbieden en om in te spelen op meer specialistische zorg of ziekenhuisverplaatste zorg. De verpleegkundigenroute maakt dat we de zorg, zoals het bedienen van medicijnpompen, efficiënter kunnen organiseren. Dit systeem, dat begin 2025 wordt ingevoerd, vermindert de druk op de wijkteams en borgt de verpleegkundige zorg.
Een betekenisvol afscheid
Het bieden van zorg in de laatste levensfase is voor Patricia een betekenisvol onderdeel van haar werk. Ze beschrijft hoe het ondersteunen van families in deze kwetsbare periode haar veel voldoening geeft. “Het is een eer om deel te mogen uitmaken van zo’n intiem, kwetsbaar moment in iemands leven. Het creëren van een serene en rustige sfeer, en het mogelijk maken dat iemand thuis kan sterven, voelt voor mij als een waardevolle bijdrage,” zegt Patricia. Ondanks de emotionele zwaarte, voelt ze zich verbonden met de families die ze begeleidt.
Het is een eer om deel te mogen uitmaken van zo’n intiem, kwetsbaar moment in iemands leven.
Carola vertelt op haar beurt hoe waardevol het was dat ondersteuning van Mijzo aanwezig was toen haar moeder overleed. “Ze hadden een sterke band opgebouwd met mijn moeder, en hun aanwezigheid gaf ons rust en steun,” zegt ze. Dit onderstreept voor haar hoe belangrijk het is dat zorg aan huis niet alleen praktisch, maar ook emotioneel ondersteunend is.
Warme zorg op maat
Als Carola terugkijkt op deze zware periode, is ze dankbaar voor de warme zorg die haar moeder en haar familie hebben ontvangen. ” Het wijkteam van Mijzo zorgde ervoor dat mijn moeder op haar eigen voorwaarden afscheid kon nemen van het leven. De persoonlijke benadering, goede samenwerking met huisartsen en aandacht voor de emotionele kant van zorg maken Mijzo wijkverpleging een fijne partner in de palliatieve zorg. Dankzij de zorg van Mijzo kon mijn moeder thuisblijven, en dat was voor haar van onschatbare waarde,” zegt ze. De zorg ging verder dan alleen het fysieke aspect; het wijkteam van Mijzo toonde ook begrip en empathie voor de behoeften van de familie. “Het voelde alsof we er niet alleen voor stonden.”
Meer weten over de mogelijkheden van palliatieve zorg door Mijzo wijkverpleging? Neem dan contact op met Mijn Zorgadvies via 088- 020 2015 of mijnzorgadvies@mijzo.nl.
Tip: lees hier het verhaal van Carola over haar ervaring met palliatieve zorg van Mijzo.