Op dinsdag 25 oktober jl. ontving Henriëtte van Broekhoven het eerste exemplaar van de kijk- en voelbingo uit handen van niemand minder dan Christel de Laat. Henriëtte is verzorgende bij zorglocatie Zonnehof van Mijzo in Tilburg en bedenker van de kijk- en voelbingo. Dit is een spel bedoeld voor mensen met dementie. Het kent alleen maar winnaars.
Waarom een bingo voor mensen met dementie?
Voor haar opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP) kreeg Henriëtte de opdracht een verbeterplan te maken. Gezien de opleiding moest dit een verbetering zijn gericht op mensen met dementie. Maar waar begin je dan?
Tijdens de woensdagmiddagbingo viel het Henriëtte op dat er geen cliënten van haar woongroep meededen. Een bingo met getallen kunnen zij niet meer spelen. Henriëtte: “Toen begon het bij mij boven te ratelen. Ik wilde graag een dementievriendelijk spel ontwikkelen. Eerst heb ik mijn ideeën op papier gezet. Vervolgens ben ik aan de keukentafel aan de slag gegaan.”
Hoe werkt de kijk- en voelbingo?
Bij de kijk- en voelbingo heeft iedere speler een bingokaart met daarop de afbeeldingen van verschillende eenvoudige voorwerpen. Daarnaast heeft iedere speler een zakje met daarin de voorwerpen. Als de spelleider een voorwerp opnoemt, haalt iedereen dit voorwerp uit het zakje en legt dit op de betreffende afbeelding. Dit kan natuurlijk op gevoel, maar spieken mag. Net als bij de reguliere bingo, roept degene die als eerste een hele rij vol heeft ‘bingo’. Deze persoon heeft uiteraard prijs. Bij een volle kaart heeft iedereen prijs. Henriëtte geeft aan dat de rol van de spelleider heel belangrijk is: “De spelleider moet fantasie hebben en creatief zijn. Op basis van de voorwerpen kun je het gesprek aangaan met cliënten. Als je alleen de voorwerpen opnoemt, is het spel snel gespeeld. Maar je kunt er ook echt een feestje van maken.”
Verbinding
Het spel zorgt voor verbinding tussen cliënten, familie, medewerkers en vrijwilligers. De eenvoud maakt dat het door iedereen gespeeld kan worden. Henriëtte is blij met de reacties die ze krijgt: “Iedereen is heel enthousiast. Er wordt veel gelachen en er is even geen onrust. Daar doe je het voor!” Voor haar opdracht kreeg zij een dikke 10. Daar bleef het echter niet bij. Binnen Mijzo wordt de meerwaarde van het spel gezien. Er is octrooi op aangevraagd en toegekend. Inmiddels is het spel professioneel vormgegeven en in productie genomen.
Innovatiecongres Watsnjoe
Tijdens het innovatiecongres Watsnjoe dat Mijzo vorig jaar samen met Thebe en De Wever heeft georganiseerd, reageerde razende reporter Christel de Laat enorm enthousiast op de kijk- en voelbingo. Mede door haar enthousiasme is toen besloten het spel beschikbaar te stellen aan alle afdelingen van de drie organisatie waar mensen met dementie wonen. We zijn er trots op dat Christel bereid was om het eerste exemplaar officieel te overhandigen aan Henriëtte. De komende weken worden de spellen op de afdelingen geleverd.
Meer weten over de kijk- en voelbingo? Bekijk dan onderstaande video.
Bent u geïnteresseerd in de kijk- en voelbingo voor uw organisatie? Stuur dan een mail naar ideeenfabriek@mijzo.nl.
Watsnjoe is een samenwerking van zorgorganisaties Thebe, De Wever en Mijzo. Het doel is om zorgmedewerkers te enthousiasmeren, stimuleren en faciliteren bij het ontwikkelen, testen en implementeren van zorginnovaties.