De ideeënfabriek

Medewerkers en cliënten van Mijzo kunnen met praktische vraagstukken aankloppen bij de Ideeënfabriek, een denktank voor creatieve oplossingen. “Als er geen bestaande innovatie is, bedenken we zelf iets”, zegt strategisch adviseur innovatie Heidi van Mierlo.

Innoveren met de ideeënfabriek

Innovatie

“Innovatie is een belangrijke pijler voor Mijzo. Het moet bijdragen aan het leven en genieten van bewoners of het werkplezier van medewerkers en vrijwilligers vergroten. Met de Ideeënfabriek brengen we dit in praktijk”, vertelt Heidi. Bijna iedere locatie heeft een afgevaardigde in de Ideeënfabriek. Deze afgevaardigden hebben allemaal een verschillende achtergrond, van fysiotherapeut tot vrijwilligerscoördinator en van psycholoog tot facilitair medewerker. Op hun ‘eigen’ locatie zijn ze ambassadeur en aanspreekpunt. Collega’s en cliëntendie in de dagelijkse praktijk tegen knelpunten aanlopen, kunnen bij hen aankloppen. Deze knelpunten nemen de ambassadeurs mee naar de Ideeënfabriek.

Innovatie moet bijdragen aan het leven en genieten van bewoners of het werkplezier van medewerkers en vrijwilligers vergroten.

Tijd om met innovatie bezig te zijn

Elke ambassadeur krijgt een aantal betaalde uren om aan innovatie te besteden, naast de vaste uren van het contract. “Zo geven we de ambassadeurs ruimte om mee te denken over hoe en waar we het innovatiebudget inzetten”, zegt Heidi. “We snoepen geen uren van de zorg af, want dan komt innovatie niet van de grond. De zorg komt al handen tekort.” Hoe ze de uren invullen, mogen de ambassadeurs zelf weten. “Een congres bezoeken, ’s avonds een podcast luisteren, het mag allemaal.”

Samen naar oplossingen zoeken

Eén keer per maand delen de ambassadeurs de knelpunten van hun locatie met elkaar in de Ideeënfabriek. Heidi: “We zoeken samen naar oplossingen, we voeden elkaar met ideeën. Vervolgens beleggen we de vraagstukken bij Vera, onze projectmedewerker innovatie, of bij een van de ambassadeurs. Stel dat er een bewoner is die heel slecht slaapt en alle bekende (technologische) hulpmiddelen werken niet. Dan gaat Vera of een van de ambassadeurs ermee aan de slag en komen we er in een latere bijeenkomst op terug.”

Bewezen technologie is géén innovatie

Mijzo heeft veel ‘standaardoplossingen’, zoals Tessa, robothondjes, medicijndispensers, tovertafels en robot Pepper al in huis. “Dat vinden we geen innovatie meer, maar bewezen technologie. De meeste vraagstukken die wij krijgen, hebben iets anders nodig. Als eeninnovatie er niet is, bedenken we zelf iets.” Daarvoor werken we samen met hogescholen, universiteiten en startups.

Voorbereid op de toekomst

De Ideeënfabriek bedenkt niet alleen oplossingen voor het hier en nu. We denken ook na over de vergrijzing, langer thuis wonen en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Hoe kunnen we dat als samenleving oplossen? Technologie en tijdbesparende innovaties kunnen daarin een rol spelen.

Wat Mijzo nieuwsgierig maakt

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail