Een week lang genieten van de Nachtwacht op Eikendonk

Cliënten van Mijzo-locatie Eikendonk in Waalwijk kunnen de komende dagen nog genieten van een Nederlands icoon: de Nachtwacht. Niet de echte natuurlijk, maar wel een levensechte reproductie. De levensgrote Nachtwacht is een afdruk van de grootste en meest gedetailleerde foto die ooit van het schilderij is gemaakt.

Prettige afleiding

Dat dit grote doek nu in Eikendonk staat, hebben cliënten te danken aan Mirjam van den Heuvel, medewerker welzijn bij Mijzo. Mirjam: ‘Een tijdje terug las ik een artikel over de Nachtwacht On Tour. Een initiatief dat zorgt dat het meesterwerk van Rembrandt door Nederland reist en bij verschillende zorgorganisaties wordt tentoongesteld. Ik dacht gelijk ‘wat zou dit gaaf zijn voor onze bewoners’ en heb contact gezocht met het Rijksmuseum. Ik sprong een gat in de lucht toen ik een paar weken geleden de bevestiging kreeg dat het doek hier ook geplaatst zou worden. De mensen die hier verblijven maar ook de medewerkers maken een pittige tijd mee door het coronavirus. Vooral de periode dat de locatie gesloten was voor bezoekers, is intens geweest. Dat de Nachtwacht hier nu staat vind ik echt wel een lichtpuntje.’ 

Eiksmuseum

Het restaurant op locatie Eikendonk is deze week omgedoopt tot het Eiksmuseum. Cliënten komen er binnen door middel van een entreeticket, er liggen brochures met meer informatie over het kunstwerk en de kunstenaar en er staan heuse afzetpaaltjes opgesteld zoals in een museum. Nét echt. De replica blijft in Waalwijk tot en met donderdag, zodat mensen in alle rust alleen of in kleine groepjes de Nachtwacht kunnen bekijken. Uiteraard wordt rekening gehouden met de veiligheidsmaatregelen en staat de gezondheid van de cliënten en medewerkers voorop.

Mirjam en haar collega’s wilden er graag nog wat extra’s aan toevoegen en organiseren daarom verschillende workshops en een quiz rondom het thema. Mirjam: ‘Om de week in stijl af te sluiten, kunnen bewoners zich bij het doek laten fotograferen als Rembrandt van Rijn. Een leuke herinnering om straks te delen met een naaste en andere familieleden.’   

Virtuele rondleiding

Door de aangescherpte coronamaatregelen kan de replica op Eikendonk helaas niet worden bewonderd door buitenstaanders. Gelukkig is het mogelijk voor iedereen om een virtueel bezoek te brengen aan het Rijksmuseum. Via https://www.rijksmuseum.nl/nl/thuis kun je vanuit je eigen stoel een aantal meesterwerken op je gemak bekijken en beleven.

Wat Mijzo nieuwsgierig maakt

Zorgadvies: 0800-0202015
Stuur een e-mail