In de week van 12 t/m 16 april organiseerde zorglocatie Dongepark de ‘Eigen wijze-week.’ Een week boordevol activiteiten waarin cliënten op een laagdrempelige manier werden meegenomen in de ontwikkelingen op het gebied van zelfstandigheid, eigen regie en participatie. Allemaal om het meedoen in de moderne maatschappij te bevorderen en daarmee het leven te veraangenamen. Bestaande producten en diensten van Mijzo werden belicht, maar ook samenwerkingspartners uit de regio droegen hun steentje bij. De cliënten hebben van de week genoten.
Reis door de digitale wereld
Bibliotheek Theek5 trapte de week af met een interactieve reis door de digitale wereld. Zij verzorgden een presentatie over hoe internet je leven kan verrijken. De computer en telefoon zijn immers niet meer uit ons leven weg te denken. Cliënten vlogen samen de wereld rond met Google Earth, keken televisie via NPO Start en speelden een mediaquiz waarin ze een reis door het digitale tijdperk maakten.
Belang van bewegen
Dinsdag waren ergotherapeute Elly Branderhorst en beweegagoge en leefstijlcoach Cindy Tenbült van de partij. Zij informeerden de cliënten over het belang van bewegen en de invloed die voldoende bewegen heeft op de zelfstandigheid. De beschikbare mogelijkheden binnen de locatie werden nog eens extra onder de aandacht gebracht, en uiteraard werd er die ochtend niet stilgezeten. De handjes gingen de lucht in!
Even voorstellen: SWOD
Halverwege de week was het de beurt aan Stichting Welzijn Ouderen Dongen om zich aan de cliënten voor te stellen. Colinda Blouse vertelde over de vele producten en diensten die SWOD te bieden heeft die ondersteunend zijn op het gebied van participatie, zelfstandigheid en eigen regie. SWOD betekent veel voor ouderen in Dongen. Van het regelen van een chauffeur, tot de gouden tip voor het doen van belastingaangifte. De cliënten vonden het enorm handig. De cliënten werden ook nog eens aangenaam verrast. Van SWOD vrijwilliger Rick Meijer kregen zij een zelfgebouwde ‘wonderfoon’ aangeboden. Rick is technisch aangelegd en heeft dit speciaal voor de cliënten van Dongepark gemaakt. De middag werd afgesloten met een proefmaaltijd van Vermeulen.
In de avond vond er in het theater een bijeenkomst speciaal voor medewerkers plaats over het meten en verbeteren van zelfredzaamheid.
Hilarische middag met de tablet
Donderdag kwam de enthousiaste Leon Kohl van SeniorenTab op bezoek om te vertellen over een speciale tablet. Niet een tablet van de apotheek, maar een digitale tablet! Leon liet de cliënten kennismaken met apparaten als smartphones en tablets die speciaal voor senioren zijn ontwikkeld om gemakkelijk digitaal vaardiger te worden. Zo ontstaan er meer mogelijkheden voor communicatie. Dát moest natuurlijk direct worden getest. De groep ging aan de slag met beeldbellen en dat zorgde voor hilariteit alom!
Met één druk op de knop
De week werd afgesloten door twee studenten en een docente van de opleiding Social Work van Avans Hogeschool Breda. De cliënten werden meegenomen in verschillende beschikbare zorginnovaties die ondersteunen bij het behouden van de regie over het eigen leven en bij het bevorderen van de zelfstandigheid en participatie. Zo lieten ze een slimme bril zien waarmee cliënten zelf hun oogdruppels kunnen toedienen, een slimme tablet waarmee cliënten contact met familie kunnen onderhouden en een ‘inspreekknop’ die cliënten zelf kunnen inspreken met instructies. Met één druk op de knop worden dan bijvoorbeeld de stappen om een bakje koffie te zetten afgespeeld.
Kortom, een geslaagde week!
Tijdens de Eigen wijze-week zijn alle coronamaatregelen in acht genomen.